Συνέντευξη στην εφημερίδα Αριστερά!

Πώς κρίνετε τον συνολικό χειρισμό της κυβέρνησης Kαραμανλή στο ζήτημα της αποκατάστασης των καταστροφών από τις φωτιές και κυρίως τη στάση της απέναντι στους πληγέντες;

O Καραμανλής προσπάθησε να καλύψει το μέγεθος των εγκληματικών κυβερνητικών ευθυνών με μία εικονική καταιγίδα πρώτων μέτρων ανακούφισης των περιοχών και των πληγέντων. Δεν τα κατάφερε όμως. H επιχείρηση των πρώτων αποζημιώσεων αποδείχτηκε φιάσκο και εμπαιγμός για όλους τους πυρόπληκτους. Δεν ήταν μόνο τα ψίχουλα των 3.000 ευρώ, αλλά και η κομματική εκμετάλλευση του πόνου των κατοίκων της Ηλείας, που πραγματικά μεγάλωσε ακόμα περισσότερο την οργή. Κοροϊδία για να μην τραυματιστεί η εκλογική δύναμη της NΔ. Ένα παράδειγμα: στις φωτιές που κατέκαψαν την Αιγιαλεία, η ταχύτητα καταβολής των πρώτων αποζημιώσεων λειτούργησε μόνο για 40 ανθρώπους. Εκείνη η καταστροφή ήταν ακόμα μακριά από τις εκλογές. Έπρεπε να καεί όλη η Πελοπόννησος για να μπουν στο σχέδιο υποστήριξης και οι περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας που κάηκαν φέτος. O κυβερνητικός χειρισμός, εκτός από τον εκλογικό κανιβαλισμό του πάνω στους νεκρούς, στους κατεστραμμένους συμπατριώτες μας, προσπαθεί να ετοιμάσει και την αξιοποίηση της καταστροφής με βάση τη μεταπρατική νεοφιλελεύθερη λογική. O τόπος θα αλλάξει, ό,τι απέμεινε από την αγροτιά θα κατευθυνθεί σε νέες καλλιέργειες και η αειφόρος ανάπτυξη θα είναι η νέα βάση του παραγωγικού ιστού. O τουρισμός νέου τύπου, πιο πράσινος και πολιτιστικός, θα κρίνει τη μοίρα των ντόπιων, θα τους καταδικάσει στο αναξιοπρεπές μεροκάματο των εποχιακών υπηρεσιών. H κατασκευαστική και τραπεζική μαφία ετοιμάζεται να περπατήσει στην καμένη γη, ακόμα πιο ελεύθερη και νομιμοποιημένη. Αν δούμε και τις προτάσεις Παπανδρέου για την ανασυγκρότηση της περιοχής, θα διαπιστώσουμε το μέγεθος του κοινού σχεδίου του δικομματισμού να παραδώσει όλο τον τόπο τα χέρια μιας παρασιτικής διεθνούς και ντόπιας ολιγαρχίας.

Κατά πόσο πιστεύετε, σήμερα, έχει προχωρήσει ο νεοφιλελευθερισμός στην Ελλάδα;

Το δόγμα του λιγότερου κράτους, που ξεκίνησε να μπαίνει σε εφαρμογή από την περίοδο Σημίτη, βρήκε στη διακυβέρνηση Καραμανλή τον ιδανικό και αποφασιστικό εκτελεστή του. Μόνο το ύψος της περικοπής των κοινωνικών δαπανών να κοιτάξουμε, φτάνει για να καταλάβουμε τι έκανε η NΔ. Μειώθηκε η επιχορήγηση στο IKA κατά 200 εκατ. ευρώ. Τα κονδύλια για προσλήψεις στην υγεία μειώθηκαν κατά 50%. Η επιχορήγηση για νέες νοσηλευτικές μονάδες έπεσε κατά 8 εκατ. ευρώ. Περικόπηκαν κατά 90% τα κονδύλια για τη συντήρηση και λειτουργία των σχολείων. Λιγότεροι διορισμοί εκπαιδευτικών και πολλαπλασιασμός των ωρομισθίων. Συνολικά τα κονδύλια για τις δημόσιες επενδύσεις έπεσαν κατά 300 με 500 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα που εργασιακές σχέσεις διαλύονται στην ευελιξία, τα λεφτά των ασφαλισμένων παίζονται σε μετοχές και τα κέρδη των επιχειρήσεων σημειώνουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις της εικοσαετίας. Τόσο πολύ έχει προχωρήσει ο νεοφιλελευθερισμός στον τόπο, και όλα αυτά και άλλα τόσα δεν θα γίνονταν αν δεν είχε στην υπηρεσία του το δικομματικό σύστημα. Αυτός είναι ο αντίπαλος των εργαζόμενων, της νεολαίας, της χώρας και αυτόν πρέπει να σταματήσουν με κάθε τρόπο οι δυνάμεις της Αριστεράς, οι δυνάμεις του ΣYPIZA.