Θα σηκώσουμε το γάντι;

Άρθρο-επιστολή του Β. Χατζηλάμπρου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2010

Τι θα σημαίνει ένα καλό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση στις εκλογές του Νοέμβρη;

Θα σημαίνει αποδοχή και συναίνεση στα μέτρα που παίρνει. Θα σημαίνει πως η οργή και η αγανάκτηση μισθωτών, συνταξιούχων και άνεργων δεν έφτασε μέχρι την κάλπη.

Να γιατί οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος έχουν κάθε συμφέρον να διαχειριστούν αυτές τις εκλογές σε απόσταση από τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησής τους. Μας λένε, δηλαδή, ότι «επώδυνα μεν, αλλά αναγκαία δε» τα διατάγματα της τρόικας.

Είναι πολλοί αυτοί που θα ήθελαν να ξεστρατίσουν τη συζήτηση από αυτά τα μεγάλα ζητήματα και δήθεν να επικεντρώσουν στα θέματα της πόλης, του Δήμου και της Περιφέρειας; Από ό,τι φαίνεται είναι αρκετοί.

Πού στηρίζεται, λοιπόν, η κυβέρνηση και πετάει το γάντι στην κοινωνία, ελπίζοντας σε ένα καλό μήνυμα για την πολιτική της;

Αρχικά, πέρα από τη στήριξη που της προσφέρουν διάφορες πτέρυγες της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση στηρίζεται στην εκτίμηση που έχει για το λεγόμενο «αυτοδιοικητικό» προσωπικό, που στη συντριπτική του πλειοψηφία «οραματίζεται» για τον Δήμο του, «λατρεύει» την Περιφέρειά του, έτσι αφηρημένα, αυτοδιοικητικά και μόνο.

Η κυβέρνηση διέγνωσε τη στάση αυτού του προσωπικού στο «διάλογο» για τον «Καλλικράτη». Με ελάχιστες εξαιρέσεις, το συγκεκριμένο αυτοδιοικητικό προσωπικό δεν την πίεσε, και έτσι πέρασε ο νόμος-ταφόπλακα στη δημοκρατία, στον έλεγχο και στη συμμετοχή των δημοτών. Η κυβέρνηση κατάλαβε πως αυτό το προσωπικό είναι διαχειρίσιμο και σε απόσταση από τα συμφέροντα τού πολίτη.

Ειδικά όταν κρίνεται ποιος θα είναι ο κατάλληλος «αιρετός» άρχοντας, δείχνει να αντιλαμβάνεται πως πρέπει να ασχοληθεί μόνο με «τα του οίκου του», για ευνόητους λόγους.

Και δεν είμαστε εμείς που βλέπουμε τα πράγματα μονόπλευρα.

Το μνημόνιο, η κυβέρνηση με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ καθορίζουν μεγέθη προς την αυτοδιοίκηση και στον Α΄ βαθμό και στην Περιφέρεια, όταν, για παράδειγμα, τα 78 δισ. ενίσχυσης των τραπεζών αντιστοιχούν σε οκτακόσιες φορές περισσότερα χρήματα από ό,τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ποιος λογικός άνθρωπος δεν κατανοεί πόσο αρνητικά συνδεδεμένη είναι η τύχη της αυτοδιοίκησης με την παρουσία της τρόικας;

Μόνο «ευνούχοι», συνένοχοι, κυβερνητικοί-αντιπολιτευόμενοι και «ανεξάρτητοι» θα μπορούσαν να μιλούν για «αυτοδιοικητικά» θέματα ξορκίζοντας την πραγματικότητα.

Θα εμφανιστούν πολλοί σαν ανεξάρτητοι, θέλοντας να αποφύγουν να πάρουν θέση. Το ζήτημα όμως δεν είναι να δούμε αν στα προγράμματά τους μιλούν για το ΔΝΤ, αλλά να εξετάσουμε αν δημιουργούν κινήσεις αντίστασης στις τοπικές κοινωνίες για να αλλάξει η κατάσταση και να ωφεληθεί και η αυτοδιοίκηση. Αλλιώς, η «ανεξαρτησία» μεταφράζεται σε αποπροσανατολισμό, υποκρισία και «ψάρεμα» στα θολά νερά.

Τον ερχόμενο Νοέμβρη δεν πρέπει να εκλέξουμε αυτούς που έχουν γενικά «όραμα και αγάπη» για την πόλη και την Περιφέρεια, αλλά εκείνα τα πρόσωπα και τις κινήσεις που αγωνίζονται και πασχίζουν να αλλάξει η κατάσταση, να γίνουν βήματα σωτηρίας για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους άνεργους, για κάθε πολίτη. Και μόνο αυτό θα είναι μήνυμα στην κυβέρνηση και την τρόικα.