29 Σεπτέμβρη: Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης των συνδικάτων

Διαδηλώνει σήμερα η Ευρώπη ενάντια στα μέτρα λιτότητας

Η Ελλάδα;


Δεκάδες πόλεις της Ευρώπης γέμισαν σήμερα από εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης ενάντια στα μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στην Ισπανία η γενική απεργία είχε ποσοστό συμμετοχής πάνω από 70%, ενώ μεγάλες εργατικές συγκεντρώσεις οργανώθηκαν στη Γαλλία, στις Βρυξέλλες και αλλού.

Τα αιτήματα των Ευρωπαίων εργαζόμενων κοινά: «όχι» στις μειώσεις των μισθών για τους δημόσιους υπάλληλους, «όχι» στο «πάγωμα» των συντάξεων, «όχι» στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Οι εργαζόμενοι και οι νέοι στην Ευρώπη καλούνται, στο όνομα της κρίσης, να πληρώσουν τα σπασμένα της ασυδοσίας του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και των τραπεζών, της «ελεύθερης αγοράς» και των golden boys. Σε όλη την Ευρώπη επιβάλλονται μέτρα σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που δαπανούνται δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών. Μήπως αυτό κάτι μας θυμίζει;

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Παπανδρέου μείωσε μισθούς και συντάξεις, διέλυσε το ασφαλιστικό σύστημα, ανατίναξε τις εργασιακές σχέσεις, σχεδιάζει το ξεπούλημα τής δημόσιας περιουσίας, καθ’ υπόδειξη του ΔΝΤ και της τρόικας.

Οι εργαζόμενοι μετρούν απολύσεις, τα νοικοκυριά βρίσκονται σε απόγνωση, το μεροκάματο δεν βγαίνει για να καλύψει τις ανάγκες. Ο αγροτικός πληθυσμός μεταναστεύει ως άνεργο δυναμικό στις πόλεις, αδυνατεί να σταθεί στον τόπο του. Η νεολαία σπρώχνεται βίαια σε νέα μετανάστευση.

Έχουν και θα έχουν λόγο οι τοπικές κοινωνίες για όλα αυτά; Έχουν και θα έχουν λόγο τα νέα «αυτοδιοικητικά» όργανα και οι θεσμοί;

Η σιωπή των συνδικαλιστικών ηγεσιών της χώρας είναι εκκωφαντική. Όχι μόνο γιατί δεν έκαναν το παραμικρό προκειμένου οι Έλληνες εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στην Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης ενάντια στα μέτρα λιτότητας, στέλνοντας μήνυμα προς όλη την Ευρώπη, αλλά γιατί επί της ουσίας αρνούνται να κάνουν το παραμικρό προκειμένου να προασπίσουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζόμενων. Αρνούνται να δουλέψουν ώστε να εκφραστεί η κατηγορηματική αντίθεση των πολιτών στο μνημόνιο, που εκφράστηκε στις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις του περασμένου Μάη.

Να βγει ξανά στο προσκήνιο η λαϊκή οργή, πιο οργανωμένα, πιο μαζικά.

Σε αυτή την απαίτηση θα κριθούμε όλοι.