Να απορροφηθεί η παραγωγή των αμπελουργών

Η κινητοποίηση των σταφυλοπαραγωγών της Δυτικής Αχαΐας φέρνει, για άλλη μια φορά, στην επιφάνεια το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής οι πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία.

Η φετινή σοδειά κινδυνεύει να σαπίσει στα αμπέλια, καθώς η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) δεν μπορεί να την απορροφήσει, έχοντας τις αποθήκες της γεμάτες από την περσινή παραγωγή. Το ίδιο ακριβώς σκηνικό οι σταφυλοπαραγωγοί του νομού έζησαν πέρσι τέτοια εποχή, όταν διεκδικούσαν από την τότε ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την ενίσχυση των 5 εκατ. ευρώ για την παραγωγή του 2008, που επίσης είχε μείνει αδιάθετη. Ο φαύλος κύκλος της υπανάπτυξης και της έλλειψης στρατηγικού σχεδίου για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα -εν προκειμένω το κρασί- συνεχίζεται.

Στην Αχαΐα, μια περιοχή με παράδοση στην αμπελουργία και την οινοποιία, οι σταφυλοπαραγωγοί αναζητούν πλέον εναγωνίως τρόπους να διαθέσουν την παραγωγή τους όσο-όσο, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και να παραμείνουν στο επάγγελμα. Οι 12.000 τόνοι που μπορεί να απορροφήσει φέτος η ΕΑΣ και οι 1.000 τόνοι που απορρόφησε η Achaia Clauss δεν αρκούν ώστε να καλυφθεί η -κατά τα άλλα- πλούσια φετινή σοδειά.

Την ίδια στιγμή, οι αγροτικές ενώσεις αδυνατούν να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα και να διαπραγματευτούν καλύτερες τιμές, έχοντας αποδεχτεί εν πολλοίς τη λογική των καθυστερημένων αποζημιώσεων που ισοδυναμούν με ψίχουλα. Με την τιμή στο εμπόριο να φτάνει τα 12 λεπτά το κιλό το σταφύλι, όταν το κόστος παραγωγής είναι στα 18 λεπτά, σύμφωνα με τους αγρότες, ποιος αμπελουργός θα αντέξει;

Το ερώτημα είναι: υπάρχει η βούληση από το αρμόδιο υπουργείο ώστε να χαραχθεί αναπτυξιακή πολιτική για το ελληνικό κρασί, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει εθνικό προϊόν, ή κάθε Σεπτέμβρη οι σταφυλοπαραγωγοί θα βγαίνουν στους δρόμους μέχρι να οδηγηθούν σταδιακά στην έξοδο από το επάγγελμα;

Ο επικεφαλής της «Αντίστασης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας» και υποψήφιος περιφερειάρχης Βασίλης Χατζηλάμπρου βρέθηκε στο μπλόκο των σταφυλοπαραγωγών στον κόμβο της Κάτω Αχαγιάς, συζητώντας μαζί τους τα προβλήματα και τα αιτήματά τους.