Παρουσίαση υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών

Τους τρεις υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες της παράταξης παρουσίασε σήμερα το πρωί η Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι είναι: ο Γιάννης Λύχρος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και ο Κώστας Κούστας, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας.

Η Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας επέλεξε ως υποψήφιους τρεις ενεργούς πολίτες, γνωστούς για τους αγώνες τους στους χώρους όπου εργάζονται, την υγεία και την παιδεία, χώροι που αποτελούν ταυτόχρονα «καυτά» ζητήματα για τη Δυτική Ελλάδα.

Ακολουθούν οι δηλώσεις των υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Γιάννης Λύχρος

υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας

«Δεν είναι ψέμα ότι τα τελευταία χρόνια μια ομάδα ανθρώπων διοικεί την Αχαΐα, και πέραν της συνολικότερης κρίσης στην Ελλάδα, μας έχει κατεβάσει άλλες δυο θέσεις, μας έχει βάλει στον πάτο από πλευράς ανάπτυξης, σε όλη την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Είναι φανερό ότι αυτό το τοπίο πρέπει να αλλάξει. Αυτή η ομάδα φίλων που κυβερνά τον νομό πρέπει να αλλάξει.

Ένα απλό παράδειγμα: είμαστε ο μόνος νομός σε όλη την Πελοπόννησο που δεν συμμετέχουμε στην Παμπελοποννησιακή Επιτροπή για το Σιδηρόδρομο. Λες και εμάς δεν μας ενδιαφέρει ο σιδηρόδρομος. Λες και είναι δυνατόν να υπάρξει λιμάνι αναπτυξιακό χωρίς σιδηρόδρομο. Ακόμα και να υλοποιηθούν όσα υπάρχουν, το τρένο θα σταματήσει στο Ρίο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν μόνο εκθέσεις ιδεών.

Αυτή η ομάδα ανθρώπων που μας κυβερνά πρέπει να φύγει από πάνω μας, με όποιο προσωπείο κι αν εμφανίζεται.

Εμείς, δεν ψάχνουμε να βρούμε σήμερα τι θα κάνουμε, γιατί όλα αυτά τα χρόνια κάνουμε. Ήμασταν σε όλες τις κινητοποιήσεις, έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας και τι διεκδικούμε. Δεν πέφτουμε με το αλεξίπτωτο ξαφνικά.

Κυρίως, δεν λέμε ψέματα στον κόσμο. Δηλαδή, η τοπική αυτοδιοίκηση, πια, μετά το Μνημόνιο και τον «Καλλικράτη», μπαίνει σε μια πολύ δύσκολη φάση. Η προοπτική είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους. Η βεβαιότητα είναι ότι για να μαζεύουμε, για παράδειγμα, στοιχειωδώς τα σκουπίδια, θα πρέπει είτε να πληρώσουμε νέους δημοτικούς φόρους είτε –και το βλέπω πιο πιθανό– να δοθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία η αποκομιδή των σκουπιδιών, όπως γίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου.

Αν δεν αντιπαλέψουμε το Μνημόνιο και τον «Καλλικράτη», το μέλλον δεν θα είναι ελπιδοφόρο και αισιόδοξο.

Μια τελευταία επισήμανση: Ο περίφημος μονόδρομος είναι μονόδρομος που οδηγεί στη φτώχεια, την κοινωνική απαξίωση και τελικά στην πτώχευση της χώρας υπό συνθήκες πολύ χειρότερες από τις σημερινές, αφού έχει απομυζήσει ό,τι είναι δυνατόν να απομυζήσει από τον εργαζόμενο λαό. Το μόνο που θα περιφρουρεί θα είναι οι τοκογλύφοι από τους οποίους έχουμε δανειστεί».

 

Δημήτρης Μπαξεβανάκης

υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

«Οι επικείμενες εκλογές στην αυτοδιοίκηση είναι περισσότερο πολιτικές από κάθε άλλη φορά. Η ελληνική κοινωνία “βράζει” και θέλει να εκφράσει την οργή της. Ήρθε η ώρα να μιλήσει ο κόσμος! Να μιλήσει για τον Παπανδρέου και την κυβέρνηση των υπαλλήλων της τρόικας, για το επαίσχυντο μνημόνιο υποτέλειας, για τη μετατροπή της χώρας σε θλιβερό προτεκτοράτο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Να μιλήσει για το τερατούργημα του Καλλικράτη που μετατρέπει την αυτοδιοίκηση σε απόμακρη από τον πολίτη κρατική διοίκηση, που θα επιβάλλει δυσβάσταχτους φόρους, θα καταργεί κοινωνικές υπηρεσίες ή θα τις εκχωρεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Δεν είναι μονόδρομος το μνημόνιο, όπως προσπαθούν να μας πείσουν με την πλύση εγκεφάλου, στην οποία συμμετέχει το σύνολο σχεδόν των κεντρικών ΜΜΕ. Δεν δημιουργήσαμε εμείς το χρέος και δεν θα το πληρώσουμε εμείς. Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί κ. Πάγκαλε! Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εσείς που έχετε λερωμένη τη φωλιά σας, ήρθε η ώρα να μας απαλλάξετε από την παρουσία σας.

Υπάρχει άλλος δρόμος. Δραστική περικοπή των τεράστιων ποσών που δαπανώνται για εξοπλισμούς, φορολόγηση της αμύθητης εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας, κατάργηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου, αύξηση των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων, ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων, δημιουργία θέσεων σταθερής και πλήρους απασχόλησης.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες που αισθάνονται ότι τα πράγματα πρέπει ν’ αλλάξουν. Ότι δεν πάει άλλο με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Δεν είναι η ώρα για κομματική καταγραφή αλλά για ενωτική δυναμική απάντηση. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στον κόσμο που ψήφισε ΠΑΣΟΚ. Σε όλους αυτούς που εξαπατήθηκαν με τον πιο χυδαίο τρόπο από τον Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνησή του. Σε όλους αυτούς που άλλο ψήφισαν και άλλο βλέπουν. Σε όλους αυτούς που ψήφισαν σοσιαλισμό και βλέπουν βαρβαρότητα. Είναι η ώρα να δώσουν τη δική τους απάντηση. Τους καλούμε να ενισχύσουν τον ενωτικό αγωνιστικό συνδυασμό της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Μιας κίνησης που δημιουργήσαμε όσοι βρεθήκαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια στους αγώνες για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, για την προστασία του Καϊάφα, για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου, για σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο χωρίς πανάκριβα διόδια, για τη διαχείριση των σκουπιδιών με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον.

Είναι η ώρα των πολιτών. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα θα μας γυρίσουν στο μεσαίωνα!».

 

Κώστας Κούστας

υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας

«Η Αιτωλοακαρνανία παρουσιάζει σοβαρά αναπτυξιακά ελλείμματα και ανεπάρκειες που την κατατάσσουν τελευταίο νομό στην Ευρώπη σε υποδομές και ανάπτυξη. Για αυτή την υποβάθμιση του νομού σημαντική ευθύνη έχουν σε μεγάλο βαθμό ο δικομματισμός που κυβέρνησε τη χώρα αλλά και φορείς της αυτοδιοίκησης που τα τελευταία χρόνια την οδήγησαν σε αναπτυξιακή καθήλωση.

 • Η ανεργία στην Αιτωλοακαρνανία, στη νέα γενιά, εκτινάσσεται σύμφωνα με στοιχεία πάνω από το 40% .
 • Στήριξη των προϊόντων του νομού (λάδι, βαμβάκι, καπνός), καθώς και νέων καλλιεργειών ικανών να αλλάξουν την υφιστάμενη παραγωγική μονοκαλλιέργεια. Στήριξη της βιολογικής κτηνοτροφίας και προώθηση επενδύσεων καθετοποίησης παραγωγής σε συνεταιριστικό επίπεδο.
 • Είναι ορατός επίσης ο κίνδυνος λόγω της προώθησης των συγχωνεύσεων λόγω των πολιτικών επιλογών του Μνημονίου – Τρόικας για το Νοσοκομείο Μεσολογγίου να υποβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας.

Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου Μεσολογγίου και ολοκλήρωση του νέου κτιρίου στο Αγρίνιο για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες υγείας.

 • Αναβάθμιση των υφιστάμενων Κέντρων Υγείας.
 • Κατασκευή σχολικών κτιρίων για 1ο και 2ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου. Άμεση ολοκλήρωση σχολικής μονάδας ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ Ναυπάκτου για να σταματήσει η διπλοβάρδια.
 • Στήριξη και αναβάθμιση των υφιστάμενων κοινωνικών δομών. Είμαστε αντίθετοι στη λογική της ανταποδοτικότητας που θέλει να μας επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διά του Μνημονίου σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής πρόνοιας.
 • Λέμε «όχι» στο φαραωνικό έργο της εκτροπής του Αχελώου που θα οδηγήσει σε ανεπίστρεπτη οικολογική καταστροφή.

Για το λιμάνι Πλατυγιάλι του Αστακού

 • Η καταστροφή του λιμανιού στο Πλατυγιάλι από τη συνεχιζόμενη απαξία του δημιουργεί μείζον πρόβλημα. Η επένδυση υγροποιημένου προπανίου/βουτανίου του LPG, σε συνδυασμό με μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, δημιουργεί τεράστιο περιβαλλοντικό ζήτημα που οδηγεί σε υποβάθμιση της περιοχής και οικολογική καταστροφή.

Περιβάλλον

 • Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού, το οικοσύστημα των λιμνών και ο Αμβρακικός κόλπος χρήζουν ειδικών προγραμμάτων διαχείρισης ώστε να αποτελέσουν ενιαίο σύστημα εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
 • Πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα όλες οι ιχθυοκαλλιέργειες από το παράκτιο μέτωπο Αστακού / Μύτικα. Η απομάκρυνση των δεξαμενών από τον Αμβρακικό κόλπο χρήζει άμεσης προτεραιότητας.
 • Το οικοσύστημα της Αιτωλοακαρνανίας, ο παράκτιος άξονας μπορεί και πρέπει να εκτινάξει οικονομικά, πολιτισμικά και παραγωγικά την περιοχή. Ο πολιτισμικός πλούτος είναι μεγάλος αλλά παραμένει ανεκμετάλλευτος.

Πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας

Η υλοποίηση των παραπάνω συνδέεται άμεσα με τον αγώνα μας για έξοδο της χώρας μας από τον μηχανισμό του Μνημονίου και της Τρόικας, που θα οδηγήσει στην καταστροφή της χώρας, ενώ θα κατεδαφίσει ό,τι απέμεινε από το κοινωνικό κράτος. Καλώ τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να ενισχύσουν αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ, δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Βασίλη Χατζηλάμπρου.

Τους καλούμε να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες των δυνάμεων του Μνημονίου, να τιμωρήσουν με την ψήφο τους ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ που το στήριξαν στη Βουλή.

Να καταδικάσουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης – Τρόικας που θέλουν να επιβάλουν την υποταγή και την εξαθλίωση της χώρας».