Ουδέν νεώτερον… για έργα και υγεία στη Δυτική Ελλάδα

2010/10/18: Στιγμιότυπο από την περιοδεία του Β. Χατζηλάμπρου και Γ. Λύχρου στη Νομαρχία Αχαϊας.

Στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στο κτήριο διοίκησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας περιόδευσε σήμερα, 18/10/2010, ο υποψήφιος περιφερειάρχης της Αντίστασης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Χατζηλάμπρου μαζί με τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γιάννη Λύχρο.

Οι Β. Χατζηλάμπρου και Γ. Λύχρος συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Τάσο Αποστολόπουλο και τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτη Γκούμα.

Μετά τις συναντήσεις, ο Β. Χατζηλάμπρου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ερώτημα παραμένει πώς θα προχωρήσει το ΕΣΠΑ στη Δυτική Ελλάδα, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των κονδυλίων έχει ήδη προγραφεί για τα λεγόμενα “έργα-γέφυρες” των προηγούμενων προγραμματικών περιόδων. Η μέχρι πρότινος «πανάκεια» του ΕΣΠΑ αποδεικνύεται άνθρακας εκ του θησαυρού του “Καλλικράτη”.

Την ίδια στιγμή, η συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα σημάνει αντικειμενικά ότι, από εδώ και στο εξής, οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) θα αποτελέσουν τη βασική μέθοδο για μελλοντικά έργα στην περιοχή, βάζοντας από την πόρτα την ιδιωτικοποίηση στις δημόσιες υποδομές.

Η ταύτιση της όποιας αναπτυξιακής πορείας στην περιοχή είναι σαφές ότι δεν μπορεί να βασίζεται στα κοινοτικά προγράμματα, ειδικά όταν αυτά δεν συνοδεύονται από κανένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Δυτικής Ελλάδας και στήριξης των παραγωγών της».

Αναφορικά με τη μεταφορά των υπηρεσιών υγείας στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση και στους νέους Δήμους, ο Β. Χατζηλάμπρου σημείωσε:

«Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια έχει στην αρμοδιότητά της τέσσερις νέες περιφέρειες, ήτοι: 31 νοσοκομεία, 69 Κέντρα Υγείας, 25 Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και 523 περιφερειακά ιατρεία. Αν σήμερα η κατάσταση στο χώρο της υγείας είναι αυτή που είναι, ας φανταστούμε τι θα συμβεί σε έναν χρόνο από τώρα, με την εφαρμογή του “Καλλικράτη”.

Είναι δεδομένο ότι πολλές μονάδες υγείας θα οδηγηθούν σε “λουκέτο”, καθώς δεν θα μπορούν να καλυφθούν ούτε τα λειτουργικά έξοδά τους. Ο “Καλλικράτης” στην υγεία σημαίνει ότι οι πολίτες θα χάσουν ακόμη και τη στοιχειώδη υγειονομική κάλυψη που έχουν σήμερα, και είναι εντυπωσιακό ότι κανείς από τους υποστηρικτές του δεν μιλά για αυτό».