Συνέντευξη του Β. Χατζηλάμπρου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

– Η Ελλάδα επανειλημμένως έχει καταδικαστεί για ελλιπή διαχείριση των απορριμμάτων της. Ο υπάρχων Περιφερειακός Σχεδιασμός είναι επαρκής ή πρέπει να τροποποιηθεί;

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υλοποιούνται τα προγράμματα που τίθενται ξανά και ξανά, όπως να εξασφαλιστούν οι ΧΥΤΑ στην Ηλεία και να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός που υπάρχει στην Αιτωλοακαρνανία. Στην Αχαΐα, παρόλο που οι τοπικοί άρχοντες θέλουν να περηφανεύονται ότι βρισκόμαστε μπροστά στο θέμα των σκουπιδιών, υπάρχει η τεράστια πληγή στην Ξερόλακκα. Η πραγματικότητα δείχνει ότι χρειάζεται τροποποίηση του σχεδιασμού, έτσι που να μπορεί να ικανοποιηθεί άμεσα η Πάτρα, με χρησιμοποίηση του χώρου του Φλόκα με διαφορετικό τρόπο.

Ο σχεδιασμός όμως θα παραμένει ατελής όσο δεν υπάρχουν υποδομές ανακύκλωσης και χρησιμοποίησης των σκουπιδιών στο στάδιο της κομποστοποίησης κ.λπ. Αν σκεφτούμε πόσα χρήματα καταλογίζονται στην Ελλάδα ως πρόστιμα για το θέμα των σκουπιδιών, αντιλαμβανόμαστε πόσοι πόροι χάνονται λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης.

– Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» οι Περιφέρειες θα έχουν τη διαχείριση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Ο σημερινός προσανατολισμός του ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς σας ανταποκρίνεται στις ανάγκες της;

Ο βασικός προσανατολισμός του ΕΣΠΑ είναι προγράμματα για την προσπελασιμότητα, την Κοινωνία της Πληροφορίας κ.λπ. Επίσης, μεγάλο μέρος των κονδυλίων έχει ήδη προγραφεί για έργα-γέφυρες των προηγούμενων προγραμματικών περιόδων. Άρα, η «προίκα» του ΕΣΠΑ αποδεικνύεται φτωχή.

Την ίδια στιγμή, βρισκόμαστε μπροστά στην εξής αντίφαση: όσοι διαχειρίστηκαν τις τρεις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους να επιχαίρουν για απορροφήσεις κονδυλίων της τάξης του 108% και η Δυτική Ελλάδα να πέφτει στην τελευταία θέση στον πίνακα ΑΕΠ/κατά κεφαλήν εισόδημα, και να είναι η πιο φτωχή περιφέρεια.

Περιφερειακός σχεδιασμός δεν σημαίνει ευρωπαϊκά προγράμματα, τελεία. Χρειάζεται παραγωγική ανασυγκρότηση, με εθνικούς πόρους και στήριξη των παραγωγών. Ανάπτυξη, στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις.

 

– Για να ανταποκριθούν οι Περιφέρειες στο θεσμικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητες, που τους έχουν ορισθεί, διαθέτουν τα απαραίτητα προσωπικό και πόρους;

Η δημόσια διοίκηση καταρρέει, και αυτό γίνεται συνειδητά. Όταν σε καίριες θέσεις που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, όταν γύρω από οποιοδήποτε δημόσιο έργο έχει δημιουργηθεί ένας εσμός από ιδιωτικά μελετητικά γραφεία που λαμβάνουν το 10-20% ενός έργου, που στο τέλος καταλήγει να μην υλοποιείται, ενώ την ίδια δουλειά θα μπορούσαν να παράγουν ατελώς υπηρεσίες της Περιφέρειας, είναι κατανοητό ποιο είναι το σχέδιο.

Συγχρόνως, οι πόροι δεν επαρκούν και δεν θα επαρκούν γιατί από τη μια διασπαθίζονται, από την άλλη το Μνημόνιο προβλέπει περικοπές 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο σχεδιασμός, λοιπόν, δεν αφορά την κάλυψη των αναγκών των πολιτών.