Συνέντευξη του Β. Χατζηλάμπρου στην εφημερίδα «Αυγή»

– Ποια τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της Αντίστασης Πολιτών;

Η Αντίσταση Πολιτών Δ. Ελλάδας κατάφερε να συνενώσει κινήσεις πολιτών και αντιστάσεις από πραγματικά κινήματα που εκδηλώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή, όπως: Οι επιτροπές κατοίκων για τα πυρόπληκτα της Ηλείας, οι επιτροπές πολιτών ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, κινήσεις πολιτών που αντιστάθηκαν στην καταστροφική επένδυση του Αστακού, το κίνημα ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Πάτρα, την κίνηση υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών της Πάτρας, αλλά και πολλούς ενεργούς πολίτες που μέσα από τα σωματεία, όλο το προηγούμενο διάστημα, έδωσαν μικρές και μεγάλες μάχες ενάντια στα νέα μέτρα και το Μνημόνιο.

– Ποιες οι συνέπειες του «Καλλικράτη» στην αυτοδιοίκηση;

Όσον αφορά τη Δ. Ελλάδα, η συνένωση δύο νομών της Πελοποννήσου και ενός νομού της Στερεάς Ελλάδας αποτελεί ένα έκτρωμα, χωρίς κάποιο γεωγραφικό συνεκτικό στοιχείο. Η λεγόμενη νέα αρχιτεκτονική της χώρας αποτελεί το τέλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας στις τοπικές κοινωνίες.

Με τον «Καλλικράτη» προκύπτει ένα τεράστιο θέμα έλλειψης δημοκρατίας, αλλά και με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση, αντιλαμβανόμαστε ότι μιλάμε για διάλυση των τοπικών κοινωνιών και όσων -στοιχειωδών μέχρι στιγμής- κοινωνικών παροχών προσέφερε μέχρι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση στους πολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι, σύμφωνα με το μνημόνιο, προβλέπονται περικοπές ύψους 4 δισ. ευρώ, έως το 2013 από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

– Ποιες οι βασικές προγραμματικές σας αιχμές;

Τη Δυτική Ελλάδα την έχουν καταντήσει να είναι η φτωχότερη περιφέρεια, 13η στην Ελλάδα και μία από τις φτωχότερες στην Ευρώπη. Διεκδικούμε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης και αυτό είναι βασικό στοιχείο του προγράμματός μας. Ένα μοντέλο ανάπτυξης για τον τόπο μας και τους πολίτες, μια παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής προκειμένου να μην ξεριζώνεται ο κόσμος από τα χωριά του και να αυξάνονται οι στρατιές των ανέργων στις πόλεις.

Γι’ αυτό καλούμε όλους τους πολίτες να στηρίξουν την Αντίσταση Πολιτών, γιατί η αντίσταση απέναντι στο παρόν και το μέλλον που μας ετοιμάζουν είναι το βασικό στοιχείο του προγράμματος και της συγκρότησης της παράταξης.

Τη συνέντευξη πήρε η Μαρία Καλυβιώτη.