«Ούτε ένα σκουπίδι παραπάνω»

Παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Αιγείρας – Ακράτας – Διακοπτού στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα των σκουπιδιών

Παρέμβαση στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας πραγματοποίησε στις 2 Ιανουαρίου 2011 η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Αιγείρας – Ακράτας – Διακοπτού για το μείζον θέμα των σκουπιδιών στην περιοχή. Στη συνέχεια ακολουθεί η ανακοίνωση-επιστολή που τα μέλη της Επιτροπής μοίρασαν στους περιφερειακούς συμβούλους.

«Είμαστε μέλη της επιτροπής αγώνα των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας (πρώην Δήμοι Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού). Η επιτροπή μας έχει συσταθεί από το καλοκαίρι του 2008, με αφορμή την πρόθεση της Νομαρχίας να αποθέτουν στο ΧΥΤΑ Αιγείρας σκουπίδια και άλλοι Δήμοι εκτός των τριών παραπάνω, για τους οποίους το έργο έχει κατασκευασθεί. Με την καθολική συμμετοχή των συμπολιτών μας στον αγώνα μας, αποτρέψαμε τότε αυτή την προοπτική. Σήμερα δρομολογείται και πάλι μια τέτοια ενέργεια από την Περιφέρεια. Αν και ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί σε σώμα, κάποιοι φαίνεται να έχουν ξεκινήσει το εγχείρημα. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε σε όλους ότι δεν θα το επιτρέψουμε. Κάνουμε έκκληση στις δημοκρατικές ευαισθησίες και τις περιβαλλοντολογικές ανησυχίες σας ζητώντας το δικαίωμα να ακουστούν τα επιχειρήματά μας.

Ο δικός σας περιφερειακός σχεδιασμός του 2004 προέβλεπε τη δημιουργία δύο ΧΥΤΑ στην περιοχή της 3ης διαχειριστικής ενότητας (Ανατολική και Δυτική Αιγιάλεια, Καλάβρυτα, Αροανία), εκ των οποίων ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας θα εξυπηρετούσε τους κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας. Η χωρητικότητά του υπολογίζονταν σε 7.500 τόνους απορριμμάτων ανά έτος. Ο δεύτερος ΧΥΤΑ που ακόμα δεν έχει κατασκευασθεί, θα έπρεπε να δέχεται σκουπίδια τριπλάσια και πλέον –23.000 τόνοι ανά έτος– του δικού μας. Ο ενεργός χώρος απόθεσης σκουπιδιών στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ της Αιγείρας προβλέπεται να καλύπτει το 80% περίπου του συνολικού χώρου των 48 στρεμμάτων, με το υπόλοιπο 20% να φιλοξενεί δρόμους, κτίρια και εγκαταστάσεις του έργου. Δεν υπάρχει λοιπόν χώρος για κατασκευή τρίτου κυττάρου για να μπορεί να δέχεται τον όγκο των σκουπιδιών που η περιφέρεια σχεδιάζει. Οι αριθμοί και πάλι καταδείχνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο ΧΥΤΑ θα γέμιζε σε λιγότερο από 2 χρόνια. Ο ΧΥΤΑ έχει κατασκευασθεί για να δέχεται συγκεκριμένο όγκο σκουπιδιών από συγκεκριμένες περιοχές. Οτιδήποτε άλλο είναι παράνομο.

Η περιοχή που έχει κατασκευασθεί το έργο είναι μια πλαγιά με σαθρά –αργιλικά– εδάφη που συνεχώς γίνονται κατολισθήσεις. Χαρακτηριστικό δείγμα: ο νεοκατασκευασθής δρόμος πρόσβασης από την Ακράτα έχει γκρεμιστεί δυο φορές και σήμερα είναι πάλι αδιάβατος. Η στενότητα του χώρου αλλά και το δύσκολο ανάγλυφο δεν επιτρέπουν να διαχειριστεί το σημερινό όγκο των σκουπιδιών – πόσω μάλλον έναν τετραπλάσιο και πλέον, αν προστεθούν τα σκουπίδια της Δυτ. Αιγιάλειας, όπως τα επιτελεία της Περιφέρειας σχεδιάζουν.

Ο πολύπαθος ΧΥΤΑ της Αιγείρας έχει πιάσει φωτιά δύο φορές μέχρι τώρα, το γαιόπανο σε μερικά του σημεία έχει καταστραφεί, με αποτέλεσμα τα διασταλάγματα να διαρρέουν εκτός ΧΥΤΑ και στερείται υπεύθυνου μηχανικού λειτουργίας. Εν ολίγοις, η λειτουργία του απέχει παρασάγγας από εκείνη που μας υπόσχονταν η πολιτεία, καλλιεργώντας έλλειψη εμπιστοσύνης αν όχι καχυποψία απέναντί της.

Γνωρίζουμε ότι αν δεν παρθούν τώρα τα μέτρα που η κοινή λογική και η επιστημονική κοινότητα προτείνουν, με μαθηματική ακρίβεια, γεννιέται στην περιοχή μας μια νέα Ξερόλακκα όπως εκείνη της Πάτρας. Και τότε η κατολίσθηση θα στείλει τα σκουπίδια κατευθείαν στον Κορινθιακό. Το βροντερό ΟΧΙ μας σε αυτούς τους σχεδιασμούς δεν έχει να κάνει με τοπικιστικά ή στενοκέφαλα επιχειρήματα, αλλά είναι η απλή λογική της πραγματικότητας των αριθμών. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος (Τ.Ε.Δ.Ε.), που πρόσφατα ασχολήθηκε με το ζήτημα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, θεωρεί απαραίτητη την κατασκευή ΧΥΤΑ της 3ης διαχειριστικής ενότητας.

Όσο για το πολυσυζητημένο εργοστάσιο επεξεργασίας των σκουπιδιών, που μερικοί το επικαλούνται σαν πανάκεια, η εκτίμηση του Τ.Ε.Δ.Ε. είναι ότι στην καλύτερη περίπτωση και με τις ευνοϊκότερες συνθήκες αυτό δεν μπορεί να είναι έτοιμο πριν από το τέλος του 2014. Και τότε βέβαια θα απαιτείται ένας χώρος ταφής των υπολειμμάτων της επεξεργασίας. Οι κοντόφθαλμες και αντιεπιστημονικές «λύσεις» που προτείνει η Περιφέρεια, όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά το περιπλέκουν χειρότερα. Μας προβληματίζει η επιμονή αυτή σε επιστημονικά ανέφικτες επιλογές, πολύ περισσότερο όταν γύρω από το ζήτημα των σκουπιδιών παίζονται χοντρά παιχνίδια κερδοφορίας του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Η ηγεσία της Περιφέρειας, με την ανικανότητα και την ανευθυνότητα που τη διέκρινε σε όλα τα χρόνια της προηγούμενης διαχείρισης, έφθασε τα πράγματα σε αυτό το τραγικό σημείο. Αν δείξει και σήμερα την ίδια ανικανότητα και ανευθυνότητα με το παρελθόν, δεν μπορεί παρά να τα οδηγήσει σε χειρότερη από πριν κατάσταση. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραμένουμε θεατές αυτού του θεάτρου του παραλόγου, θύματα της δικής τους ανικανότητας και αδιαφορίας. Πολύ περισσότερο όταν νιώθουμε αδικημένοι από τις μέχρι τώρα επιλογές τους. Γιατί εμείς οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας δείξαμε ευθύνη και ευαισθησία κατασκευάζοντας τον ΧΥΤΑ, δεχόμενοι το κόστος που μας αναλογούσε τόσο για την κατασκευή όσο και για την λειτουργία του, εισπράττοντας την αδιαφορία και τη χλεύη από την Περιφέρεια. Υπάρχει συσσωρευμένη οργή που οι επιλογές σας κύριοι της Περιφέρειας πυροδοτούν στους συντοπίτες μας.

Θέλοντας να σας διευκολύνουμε στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο εκρηκτικό πρόβλημα των σκουπιδιών, σας συμβουλεύουμε να ξεχάσετε τον ΧΥΤΑ της Αιγείρας. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να περάσει ούτε ένα σκουπίδι παραπάνω. Μην επιδιώξετε να μετατρέψετε την περιοχή μας σε άλλη Κερατέα».