Το πιο αυτοδιοικητικό πρόγραμμα σήμερα είναι να φύγει η κυβέρνηση των μνημονίων

bx-agrinio

Η συμμετοχή της κοινωνίας και των φορέων στις αποφάσεις για διάθεση των πόρων σημαίνει σωστές και κοινά συμφωνημένες ιεραρχήσεις, σημαίνει έλεγχο πού πάνε τα κονδύλια, σημαίνει, πρώτα από όλα δημοκρατική λειτουργία της περιφέρειας και του περιφερειακού συμβουλίου

Συνέντευξη στην Αυγή της Κυριακής

Μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, ποια είναι η αίσθηση που έχετε αποκομίσει από τις περιοδείες σας στη Δυτική Ελλάδα;

Το κλίμα στη Δυτική Ελλάδα είναι θετικό και αισιόδοξο για την Αντίσταση Πολιτών. Οι πολίτες μάς καλοδέχονται όπου κι αν πάμε, έχουν διάθεση για κουβέντα και φαίνεται να είναι αποφασισμένοι να κάνουν την ανατροπή.

Υπάρχει πολλή οργή και αγανάκτηση για τη σημερινή περιφερειακή αρχή και για τη γενικότερη πολιτική κατάσταση. Αισθάνονται προδομένοι και σε αδιέξοδο. Ο κεντρικός πολιτικός χαρακτήρας των περιφερειακών εκλογών και, βέβαια, των ευρωεκλογών είναι σαφής στην κοινωνία. Υπάρχει προσμονή από το ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες ελπίζουν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει με την ψήφο τους, είναι όμως πιο δύσπιστοι σε γενικότερες αλλαγές. Έχουν πλήρη επίγνωση της καταστροφής που συντελείται και γνωρίζουν ότι η ουσιαστική αλλαγή πορείας που είναι αναγκαία μετά τις εκλογές δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι με κάθε ευκαιρία μας δίνουν συμβουλές, από τα πιο μικρά οργανωτικά και εκλογικά θέματα μέχρι τι να προσέξουμε στην περιφέρεια, ποιες να είναι οι ιεραρχήσεις μας.

Στη Δυτική Ελλάδα υπάρχει κλίμα ανατροπής. Τη βδομάδα που έρχεται πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε το κλίμα αυτό να εκφραστεί και στην κάλπη, στις 18 του Μάη. Να γίνει ρεύμα ορμητικό που στις 25 θα τους σαρώσει πανελλαδικά.

Τα κόμματα της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το κριτήριο της επιλογής ανάμεσα στους υποψηφίους πρέπει να είναι η καταλληλότητα στη διαχείριση των πόρων. Ποια είναι η άποψή σας;

Το πλασάρισμα των κυβερνητικών υποψήφιων, του κ. Κατσιφάρα και του κ. Κατσανιώτη, ως καλοί διαχειριστές δεν πείθει τον κόσμο. Η απόσταση μεταξύ των λόγων και των έργων τους, της πραγματικότητας δηλαδή, είναι δεδομένη και αποκαλυπτική. Ο κ. Κατσιφάρας, για παράδειγμα, ό,τι και να προσπαθεί να πει με τα πέντε δελτία Τύπου που βγάζει τη μέρα δεν πείθει κανέναν. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 8η -από τις 13- σε απορρόφηση του ΕΣΠΑ και ξεπέρασε τον εθνικό μέσο όρο ανεργίας τα τελευταία τρία χρόνια. Τι να πει; Η προσπάθεια να προβληθούν ως έμπειροι διαχειριστές έχει κοντά ποδάρια γιατί, επί της ουσίας, ταυτίζονται έτσι με την καταστροφή που συντελείται και για την οποία οι ίδιοι και τα κόμματά τους έχουν την ευθύνη.

Περισσότερο πλασάρονται ως αυτοδιοικητικοί, αποποιούμενοι τις κεντρικές πολιτικές ευθύνες που έχουν. Όταν, δε, έχουν κεντρική στήριξη, όπως τα ευχαριστήρια του υπουργού Χρυσοχοίδη στον κ. Κατσιφάρα για την Ολυμπία Οδό, παθαίνουν μεγαλύτερη ζημιά. Προσπαθούν, δηλαδή, να αποκρύψουν την άμεση σχέση που υπάρχει μεταξύ των πολιτικών των μνημονίων και της περιφέρειας. Αποκρύπτουν με αυτόν τον τρόπο και τον πολιτικό ρόλο που έχει η περιφέρεια τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού και ιεραρχήσεων για τη Δυτική Ελλάδα όσο και σε επίπεδο διεκδικητικής και αγωνιστικής στάσης απέναντι στην κυβέρνηση, με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και την υπεράσπιση βασικών αναγκών της περιοχής.

Υπάρχει ένα πολύ σκληρό δεδομένο το οποίο θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε αν εκλεγείτε: τα μνημόνια έχουν κόψει το 65% των πόρων από την αυτοδιοίκηση. Πώς σχεδιάζετε να το αντιμετωπίσετε;

Η κεντρική χρηματοδότηση των περιφερειών έχει όντως πετσοκοπεί και πλέον πολλά στηρίζονται στο ΕΣΠΑ, το οποίο βέβαια δεν είναι πανάκεια για όλα. Αντιλαμβάνεστε ότι η χρηματοδότηση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, άρα και η δυνατότητα να υπάρχει και να λειτουργεί ως τέτοια, είναι κεντρικό πολιτικό θέμα. Μια κεντρική πολιτική διεκδίκηση, που για να πληρωθεί απαιτείται συνολικότερη ανατροπή. Λέω, πολλές φορές, ότι το πιο αυτοδιοικητικό πρόγραμμα σήμερα είναι να φύγει η κυβέρνηση των μνημονίων.
Στο διά ταύτα: θα αλλάξουμε την ιεράρχηση για κάθε διαθέσιμο πόρο που υπάρχει, για κάθε ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά οι πόροι να κατευθυνθούν στην πραγματική παραγωγή και όχι σε μελέτες επί μελετών, όπως γίνεται σήμερα εν πολλοίς. Η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων των ίδιων των υπηρεσιών της περιφέρειας και του αξιόλογου δυναμικού της -που αποδεδειγμένα υπάρχουν και σήμερα απαξιώνονται- είναι κομβικό. Σήμερα το μοντέλο που κυριαρχεί είναι «δώσε εργολαβίες». Αυτό πρέπει να αρχίσει να αντιστρέφεται. Το νέο ΕΣΠΑ δίνει κάποιες δυνατότητες που θα αξιοποιηθούν. Το πιο κρίσιμο, όμως, από όλα είναι η συμμετοχή των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας σε αυτή τη διαδικασία. Η Επιτροπή Διαβούλευσης, που προβλέπει ο «Καλλικράτης» και δεν συστάθηκε ποτέ από τη σημερινή περιφερειακή αρχή, πρέπει να λειτουργήσει. Η συμμετοχή της κοινωνίας και των φορέων στις αποφάσεις για διάθεση των πόρων σημαίνει σωστές και κοινά συμφωνημένες ιεραρχήσεις, σημαίνει έλεγχο πού πάνε τα κονδύλια, σημαίνει, πρώτα από όλα δημοκρατική λειτουργία της περιφέρειας και του περιφερειακού συμβουλίου.

Πού θα βασιστεί η παραγωγική ανασυγκρότηση στη Δυτική Ελλάδα;

Η Δυτική Ελλάδα είναι μια περιοχή που, στο σύνολό της, έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που έχουν εγκαταλειφθεί για χρόνια και τα μνημόνια έδωσαν τη χαριστική βολή. Έχει παράλληλα εργατικό δυναμικό υψηλού μορφωτικού επιπέδου και ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια, καθώς και αξιολογότατα τεχνολογικά ιδρύματα.
Κατά συνέπεια, μιλάμε για μια αναγεννητική προσπάθεια με προσανατολισμό την οργανωμένη και ιεραρχημένη ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, της πραγματικής παραγωγής, του αγροτοκτηνοτροφικού και αλιευτικού τομέα. Μιλάμε για συνέργιες με το Πανεπιστήμιο Πατρών και αξιοποίηση των προγραμμάτων καινοτομίας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ένα σημαντικό «εργαλείο» ανάπτυξης για τη Δυτική Ελλάδα. Περιφέρεια και Πανεπιστήμιο πρέπει να αποκτήσουν μια μόνιμη, ουσιαστική σχέση προς όφελος της περιοχής. Τα παραδείγματα που θα μπορούσα να αναφέρω είναι πολλά σε αυτή την κατεύθυνση. Θα πω τούτο: η κατοχύρωση του πανεπιστημίου στην Πάτρα έγινε όχι όταν πρωτοϊδρύθηκε, αλλά όταν άνοιξε η Ιατρική Σχολή. Όταν, δηλαδή, ο κοινωνικός του ρόλος «έδεσε» με την τοπική κοινωνία.

Επί της ουσίας, σήμερα, μιλάμε να ξαναμπεί μπροστά η μηχανή και αυτό είναι ένα τιτάνιο έργο που προϋποθέτει ένα ρεύμα διεκδίκησης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής, το ξέκομμα από ευκολίες. Απαιτεί σκέψη, συνεργασία, σχέδιο με την ενεργή συμμετοχή των παραγωγικών δυνάμεων, τη γνώση και την εμπειρία τους.
Σε πολλά πράγματα θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή και αλλιώς, και σίγουρα θα συγκρουστούμε με συμφέροντα και κεντρικές πολιτικές επιλογές όσο έχουμε μια κυβέρνηση εχθρική προς το λαό της.

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος μιας ενδεχόμενης νίκης της Αντίστασης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό;

Η νίκη της Αντίστασης Πολιτών θα είναι το χειροπιαστό παράδειγμα ότι τα πράγματα αλλάζουν. Μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Θα είναι μια σημαντική νίκη του λαού της Δυτικής Ελλάδας, που μαζί με αντίστοιχα αποτελέσματα σε άλλες περιφέρειες και φυσικά στις ευρωεκλογές, θα συμβάλει ώστε να δρομολογηθούν εξελίξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και να σταματήσουμε την καταστροφή. Θα είναι μια ιστορική στιγμή, ένα μήνυμα ζωής και ελπίδας.