Η «χαλαρή ψήφος» των αυτοδιοικητικών εκλογών

ΜΑΡΟΥΔΑΣΤου Λεωνίδα Μαρούδα, κααθηγητή στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών και υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου Αχαΐας, από την εφημερίδα «Γνώμη»

Η υποβάθμιση του καθαρά πολιτικού χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών  εκλογών, που καλλιεργείται από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ και ενθαρρύνεται από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενισχύει την αποχή και συνήθως εξυπηρετεί την απερχόμενη διοίκηση των δήμων ή των περιφερειών. Είναι προφανές ότι οι πολιτικές ελίτ θα προτιμούσαν να διορίσουν τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους ή έστω να θεσμοθετήσουν μια επιδοτούμενη εκδρομή την ημέρα των εκλογών, ούτως ώστε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό της αποχής.

Στην αποπολιτικοποίηση των αυτοδιοικητικών  εκλογών, συμβάλλει επίσης η αθρόα κάθοδος χιλιάδων δήθεν ανεξάρτητων υποψηφίων, που προβάλλουν την «αγάπη τους για την πόλη», την υποτιθέμενη «τεχνοκρατική προσέγγιση» των προβλημάτων και την τρέχουσα αποστασιοποίησή τους από το κομματικό τους παρελθόν. Έχοντας θεωρήσει, οι περισσότεροι εξ αυτών, την περιφέρεια ή τον δήμο αφενός μεν ως ιμάντα μεταβίβασης των κυβερνητικών επιλογών, αφετέρου δε ως χώρο υλοποίησης των προσωπικών τους επιδιώξεων, προσπαθούν να κοροϊδέψουν για μια ακόμη φορά την κοινή γνώμη. Μέσω μιας ευρείας διαφημιστικής προβολής, επαναλαμβάνουν τα ίδια επί της ουσίας επιχειρήματα, με αυτά της συν-κυβέρνησης, περί αποτελεσματικής καταπολέμησης της ανεργίας, άμεσης εφαρμογής αναπτυξιακών πολιτικών, βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών με λιγότερα χρήματα, κλπ. Παρά το γεγονός ότι τα επιχειρήματα αυτά όχι μόνο είναι αναπόδεικτα, αλλά και δίχως καμιά ευλογοφάνεια, συνεχίζουν να τα υποστηρίζουν με πάθος, θεωρώντας ως μοναδική απόδειξη της βασιμότητάς τους, την στείρα επανάληψη.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η κατευθυνόμενη πληροφόρηση παρουσιάζει πάντα ως επιβεβαίωση της επίσημης εκδοχής των γεγονότων, αυτό ακριβώς που τη διαψεύδει. Στην προκειμένη περίπτωση παρουσιάζεται ως μοναδική επιβεβαίωση της ανύπαρκτης βελτίωσης της καθημερινότητάς μας, μια επιεικώς απαράδεκτη σκηνοθεσία ενός πολιτικά κατασκευασμένου μύθου περί «successstory». Η αναπαραγωγή αυτού του πολιτικά κατασκευασμένου μύθου σε τοπικό επίπεδο, διανθίζεται με υποτιθέμενες επιτυχίες της απερχόμενης διοίκησης και με ανεφάρμοστες υποσχέσεις των «ανεξάρτητων» διεκδικητών.

Το σκηνικό συμπληρώνουν οι υποψήφιοι του ΚΚΕ, οι οποίοι δεν αρθρώνουν κουβέντα για το κύριο ζήτημα των επικείμενων εκλογών: την άμεση αντικατάσταση της απογοήτευσης και της απάθειας από την ελπίδα, που μπορεί να προέλθει μόνο από την άμεση ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών λιτότητας. Είναι τόσο προφανές στην πλειοψηφία των πολιτών αυτό το επίδικο θέμα, που οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στην αυτοδιοίκηση, μπορούν να σωπάσουν γι’ αυτό μόνο εάν κάνουν πως το αγνοούν. Έχοντας εστιάσει την κριτική τους, όχι στην κυβέρνηση, αλλά στην αξιωματική αντιπολίτευση, λαμβάνουν τα εύσημα για τη «σοβαρή» και «συνεπή» πολιτική τους. Δυστυχώς γι’ αυτούς θυμίζουν το τραγελαφικό θέαμα εκείνης «της αλεπούς, που ντύθηκε αρνί για να είναι πιο αρεστή στους λύκους».

Οι εκπρόσωποι των αυτοδιοικητικών παρατάξεων που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Ελλάδα και στην Πάτρα, έχουν αποδείξει με τις πράξεις τους ότι θα σταθούν σύμμαχοι στον αγώνα των εργαζόμενων, της νεολαίας και των ανέργων για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Η υλοποίηση ενός προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης που θα αναχαιτίζει την ανθρωπιστική κρίση και η διαφανής διαχείριση των περιορισμένων εθνικών και κοινοτικών πόρων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και όχι των εργολάβων και των επενδυτών που θα σπεύσουν να συμμετάσχουν στο ξεπούλημα σε ευτελείς τιμές της δημόσιας περιουσίας, συνιστούν τους βασικούς άξονες στήριξης μιας ουσιαστικά διαφορετικής πολιτικής σε επίπεδο περιφέρειας και δήμου. Απομένει στους πολίτες να μην απέχουν και να επιλέξουν «με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν».