Θα είμαστε ουσιαστική αντιπολίτευση στο περιφερειακό συμβούλιο

logo-signed-small

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μεγάλη ευκαιρία και καθήκον ταυτόχρονα: να ριζώσει στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας δυνατούς πολιτικούς δεσμούς. Οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις και η ουσιαστική λειτουργία τους, ως ένα ξεχωριστό επίπεδο οργάνωσης του λαού, οφείλουν να παίξουν καταλυτικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση

Συνέντευξη στην εφημερίδα Πρωινή της Ηλείας για τις πρόσφατες εκλογές και τα επόμενα βήματα της Αντίστασης Πολιτών

Το προεκλογικό κλίμα όσον αφορά τις περιφερειακές εκλογές στη Δυτική Ελλάδα ήταν σαφώς υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και η «Αντίσταση Πολιτών» φαινόταν να έχει μια μεγάλη δυναμική, τέτοια που θα την έφερνε στο δεύτερο γύρο. Εν τούτοις, το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής θεωρήθηκε από όλους μάλλον ως έκπληξη. Τι πραγματικά θεωρείται ότι συνέβη και τελικώς η ανατροπή δεν έγινε; 

Η δυναμική για την οποία κάνετε λόγο υπήρξε. Τη ζήσαμε και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και αισιοδοξούσαμε ότι θα εκφραστεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό δεν έγινε. Οι λόγοι είναι πολλοί. Κατ’ αρχάς, όπως αποδείχτηκε, η διάθεση του κόσμου για αλλαγή, που είναι υπαρκτή και εκφράστηκε στις ευρωεκλογές, φαίνεται ότι εγκλωβίστηκε τις τελευταίες μέρες και ώρες από μηχανισμούς που καλά κρατούν, ειδικά στην επαρχία. Συνεχίζουν, δηλαδή, να υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία συναλλαγής με τον εκάστοτε δήμαρχο και τον περιφερειάρχη, μια καθεστηκυία τάξη που, αν και παρωχημένη πολιτικά, αποτελεί μηχανισμό με αντοχή που συνθλίβει δυνάμεις και εμποδίζει την απελευθέρωσή τους.

Την ίδια στιγμή είναι σαφές ότι για να αλλάξουμε τα πράγματα, να αλλάξουμε τη χώρα μας και την περιοχή μας χρειάζεται πολλή δουλειά από εμάς. Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα: να δυναμώσουμε τη σχέση μας με τις τοπικές κοινωνίες, να δημιουργήσουμε δεσμούς ακλόνητους στις εκάστοτε πολιτικές ή προσωπικές πιέσεις. Άρα, να ξεπεράσουμε οργανωτικές αδυναμίες και να κινηθούμε πραγματικά πλατιά στην κοινωνία. Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή της. Αυτή είναι η ουσία της βασικής προγραμματικής θέσης μας για τη δημιουργία ενός ρεύματος ανατροπής ώστε να σταθούμε στον τόπο μας. Η δημιουργία αυτού του ρεύματος παραμένει ζητούμενο και σε αυτό θα συνέβαλε το να έχει ο λαός την περιφέρεια με το μέρος του. Σε πρώτη φάση αυτό δεν επετεύχθη. Η ανάγκη όμως είναι υπαρκτή. Ο αγώνας συνεχίζεται.

Αν πάρει κανείς ως δεδομένο ότι τα ποσοστά περίπου 20% που κατέγραψε η παράταξη Κατσανιώτη (Ν.Δ.) είναι της ίδιας τάξης με αυτό που καταγράφει το κόμμα της Ν.Δ. στις ευρωκλογές στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι «απώλειες» της Αντίστασης Πολιτών έχουν προκύψει από τα ποσοστά που πήρε η παράταξη Κατσιφάρα (24%) και η παράταξη Σώκου (12%) στον πρώτο γύρο, ποσοστά δυσανάλογα με αυτά των κομμάτων που στήριξαν τις παρατάξεις αυτές (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. αντίστοιχα) στις ευρωεκλογές;

Η συγκριτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων των περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών δείχνει ότι τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και δεν υπάρχει μια γενική, ευθεία αντιστοίχιση μεταξύ των ποσοστών των κομμάτων και των περιφερειακών παρατάξεων. Η μεν ΝΔ συσπείρωσε τα ποσοστά των ευρωεκλογών στις περιφερειακές εκλογές, οι άλλες δύο περιφερειακές παρατάξεις πέτυχαν ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από εκείνα των κομμάτων τις στήριζαν (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ). Γιατί;

Γιατί τόσο ο κ. Κατσιφάρας όσο και ο κ. Σώκος εξέφρασαν –σε διαφορετικό βαθμό, βέβαια– τη σχέση των συγκοινωνούντων δοχείων με δημοτικούς και τοπικούς παράγοντες για την οποία έκανα λόγο πριν. Είτε απευθείας λόγω θεσμικής θέσης, στην περίπτωση του νυν περιφερειάρχη, είτε με τη διαμεσολάβηση υποψηφίων, στην περίπτωση του κ. Σώκου, που είναι πρώην ή απερχόμενοι δήμαρχοι, αιρετοί κ.λπ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αντίσταση Πολιτών ήταν εκτός από αυτή τη συναλλαγή. Γιατί αυτή η συναλλαγή και διαπλοκή είναι από τους παράγοντες που έχουν φέρει την αυτοδιοίκηση σε αυτά τα χάλια. Παράλληλα, η απουσία, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, δημοτικών παρατάξεων που να προϋπάρχουν των εκλογών, άρα να έχουν σχέση και δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες, συνέβαλε στο να μην είναι εύκολη η αντιπαράθεση σε αυτό το σύστημα συγκοινωνούντων δοχείων. Η πολιτικοποίηση των περιφερειακών εκλογών από την πλευρά μας δεν ήταν αρκετή, ώστε να δημιουργήσει ρωγμές ικανές να φέρουν την ανατροπή σε αυτή τη σχέση αλληλεξάρτησης.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της αναμέτρησης της 25ης Μαΐου, τα ποσοστά που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές σε πολλές Περιφέρειες, όπως και στη δική μας της Δυτικής Ελλάδας, είναι στις περισσότερες περιπτώσεις σχεδόν διπλάσια από τα ποσοστά που κατέγραψαν στις 18.5.14 οι περιφερειακές παρατάξεις που στήριξε. Γιατί αυτή η αναντιστοιχία;

Οι περιφερειακές εκλογές είναι «ενδιάμεσες» εκλογές. Δηλαδή, έχουν πιο κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα από τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση α’ βαθμού, την ίδια στιγμή που παραμένουν αυτοδιοικητικές εκλογές. Η αυτοδιοικητική εμπειρία και παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ –με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε στελέχη, ρίζωμα στις τοπικές κοινωνίες κ.λπ.– ήταν μικρή έως σήμερα τόσο σε δημοτικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, γεγονός που είναι λογικό και εξηγήσιμο αν δει κανείς τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων δύο χρόνων.

Ακόμα, η κοινωνία αποδείχτηκε ότι είναι «εκπαιδευμένη» να ψηφίζει με συγκεκριμένο τρόπο, ξεχωρίζοντας τις τρεις κάλπες με τρόπο που δεν έχει ευθεία λογική και πολιτική σύνδεση. Χαρακτηριστικό τούτου είναι η ψήφος στη δεύτερη Κυριακή. Δηλαδή, ψηφοφόροι ψήφιζαν –ταυτόχρονα– έναν εκ των υποψηφίων δημάρχων, Κατσιφάρα ή Κατσανιώτη, ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ δηλαδή για την περιφέρεια και ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωκάλπη.

Άρα, η αναντιστοιχία που υπάρχει –και καταγράφεται ως φαινόμενο πανελλαδικά– οφείλεται τόσο στη μέχρι τώρα δική μας αδυναμία σε αυτοδιοικητικό επίπεδο όσο και στον τρόπο που το εκλογικό σώμα αντιλαμβάνεται το ρόλο κάθε κάλπης και τα κριτήρια που θέτει για κάθε μία.

Θεωρείτε ότι αυτή η αναντιστοιχία ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει σε κάποια συμπεράσματα για τη μη επίτευξη των εκλογικών στόχων του στο χώρο της Αυτοδιοίκησης;

Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών πρέπει να μελετηθούν καλά ώστε να βγουν συμπεράσματα που να οδηγήσουν σε αλλαγές και τροποποιήσεις που θα βοηθούν και θα συνεπικουρούν τον κεντρικό στόχο της πολιτικής ανατροπής.

Μην ξεχνάμε ότι ο αυτοδιοικητικός χάρτης δεν είναι πλέον ο ίδιος, όπως θέλει να μας τον παρουσιάσει το κυβερνητικό μπλοκ. Η Περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη περιφέρεια στη χώρα, τα Ιόνια, 24 Δήμοι πανελλαδικά, καθώς και οι εκατοντάδες πλέον εκλεγμένοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι με τα ψηφοδέλτια που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν ένα άλλο τοπίο στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Κυρίως δημιουργούν μια σημαντικότατη μαγιά για ουσιαστική δουλειά και παρέμβαση και στα τοπικά πράγματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μεγάλη ευκαιρία και καθήκον ταυτόχρονα: να ριζώσει στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας δυνατούς πολιτικούς δεσμούς. Οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις και η ουσιαστική λειτουργία τους, ως ένα ξεχωριστό επίπεδο οργάνωσης του λαού, οφείλουν να παίξουν καταλυτικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση. Με ανοιχτές, πλατιές και δημοκρατικές διαδικασίες, με την αυτονομία τους, οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν κρίκο στο ξεπέρασμα της αναντιστοιχίας που υπάρχει μεταξύ κεντρικού πολιτικού και τοπικού γίγνεσθαι. Η αποτελεσματικότητά μας σε αυτό το καθήκον θα κρίνει, σε σημαντικό βαθμό, και τις γενικότερες εξελίξεις.

Μήπως στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος στην Περιφέρεια έπαιξε ρόλο και η επικοινωνιακή πολιτική της παράταξης, το ότι δηλαδή η Αντίσταση Πολιτών μπορεί να μη στηρίχθηκε κεντρικά όσο θα έπρεπε και υποστηρικτικά με την έλευση γνωστών στελεχών ακόμα και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οικονομικά; Γιατί αντιστοίχως είδαμε ακόμα και τον Πρωθυπουργό, όπως και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να κατεβαίνουν στην Ηλεία για να στηρίξουν την υποψηφιότητα Κατσανιώτη! 

Είναι αλήθεια ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Δυτική Ελλάδα για τη στήριξη του υποψήφιου της ΝΔ είναι η μοναδική που έγινε πανελλαδικά. Είχαμε, λοιπόν, την τιμητική μας… Όπως είναι επίσης αλήθεια ότι ο προϋπολογισμός μόνο για θέματα επικοινωνίας του κ. Κατσανιώτη ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Πώς θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει από την πλευρά του; Για το θέμα της οικονομικής στήριξης από κεντρικά, να θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να λαμβάνει έως σήμερα την κρατική επιχορήγηση που αντιστοιχούσε στο ποσοστό του 4%. Ο πραξικοπηματικός τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το κυβερνητικό μπλοκ στη Βουλή αποτελεί, πέραν των άλλων, πολιτική πίεσης προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άρα, τα περιθώρια που είχαμε για κεντρική οικονομική ενίσχυση ήταν εξαιρετικά μικρά και αυτή είναι η αλήθεια.

Παράλληλα, η αριστερά παραδοσιακά βασίζεται κυρίως στον κόσμο για την οικονομική της στήριξη και αυτό είναι σοβαρό ζήτημα πολιτικής επιλογής. Στις σημερινές όμως συνθήκες τα περιθώρια που υπάρχουν είναι λίγα, καθώς τα μέλη και οι υποστηρικτές μας βιώνουν άμεσα τον οικονομικό στραγγαλισμό που υφίσταται η ελληνική κοινωνία.

Αναφορικά με την επίσκεψη στελεχών του κόμματος, υποψήφιων ευρωβουλευτών ακόμα και του προέδρου θα μπορούσε να υπάρχει σαφώς καλύτερη οργάνωση, όχι μόνο με κριτήριο την επικοινωνιακή προβολή αλλά με κριτήριο την καλύτερη σύνδεση του συνθήματος «Τρεις κάλπες, μία επιλογή».

Οι εσωκομματικές «παρατάξεις» του ΣΥΡΙΖΑ, φαντάζομαι ότι θα έχουν διάφορα να «χρεώσουν» η μία στην άλλη, γιατί όταν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος, αρχίζει η γκρίνια. Με ποιες κινήσεις επέρχεται σε τέτοιες περιπτώσεις η ισορροπία;

Η απάντηση όταν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος είναι ο με θάρρος εντοπισμός των αιτίων που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Ο συγκεκριμένος και ουσιαστικός απολογισμός, ως εργαλείο βελτίωσης για το μέλλον που είναι κρίσιμο. Άρα, οι ψυχολογίες και η γκρίνια δεν βοηθούν σε τίποτα. Είναι απλώς για να αναλίσκεσαι. Είναι φαινόμενα μικρόκοσμου και όχι πολιτικού φορέα που αντιλαμβάνεται το ιστορικό καθήκον που του αντιστοιχεί.

Ούτε, επίσης, το πολιτικό διακύβευμα που έχουμε μπροστά μας είναι ζήτημα ισορροπίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάρει «διαζύγιο» με τις λογικές των ισορροπιών, όπου αυτές υπάρχουν. Δεν είναι δυνατόν να θέλεις να αλλάξεις τα πράγματα στον τόπο σου και να αξιώνεις να είσαι φορέας ανατροπής και να μην αλλάζεις και εσύ, να γίνεσαι ουσιαστικότερος, αποτελεσματικότερος, πολιτικότερος. Σε αυτά τα θέματα θα μας κρίνει ο λαός.

Η Αντίσταση Πολιτών ποιο ρόλο καλείται τώρα να παίξει από τη θέση της ελάσσονος μειοψηφίας στα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου, αξιοποιώντας το ποσοστό που της έδωσαν οι πολίτες των τριών νομών της Περιφέρειας;

Θα είμαστε ουσιαστική αντιπολίτευση. Έχουμε διαφορετικές απαντήσεις στα καίρια ζητήματα, όπως η συμμετοχή των ίδιων των παραγωγών στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης αλλά και του οικονομικού υποδείγματος που δεν μπορεί να στηρίζεται στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ και στην αναμονή μεγάλων επενδύσεων με φτωχούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.

Παράλληλα, θα συνεχίσουμε και μέσα από το περιφερειακό συμβούλιο να διεκδικούμε υποδομές παραγωγικού χαρακτήρα, στηρίζοντας τις πιο αδύναμες περιοχές, όπως η Ηλεία, αλλά και την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, θέτοντας κατ’ αρχάς τα αυτονόητα, όπως για παράδειγμα την αποζημίωση για τον περονόσπορο που σήμερα δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.

Η αποδόμηση της λογικής «όλα είναι ΕΣΠΑ» αλλά και η έλλειψη διεκδικητικού χαρακτήρα από πλευράς περιφέρειας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή μας θα είναι, επίσης, ψηλά στις παρεμβάσεις μας σε περιφερειακό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, βέβαια, πιστεύουμε στην κίνηση των ίδιων των πολιτών, που στην ημερήσια διάταξη βάζουν την ανάγκη κεντρικής αλλαγής στην πολιτική σκηνή. Θα έλεγα ότι έχουμε μια δύσκολη αλλά και ενδιαφέρουσα περίοδο μπροστά μας.

Στοχεύετε σε μια μεγαλύτερη διεύρυνση στο χώρο της Κεντροαριστεράς;

Στα σχέδιά μας δεν είναι η διεύρυνση προς ένα χώρο χωρίς αρχές, που εύκολα μπορεί να συνεργάζεται στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, θεωρεί λογικό να προσαρμόζεται απέναντι στο ΔΝΤ και στο μερκελισμό και διακηρύσσει πως τα μνημόνια τελείωσαν. Η στόχευσή μας είναι να αποκαλυφθεί ο ρόλος του και να συνεργαστούμε με όσους καταλαβαίνουν πως είναι αναγκαία και απαραίτητη η υπέρβαση του πολιτικού συστήματος, να έχουμε άλλα χαρακτηριστικά και φυσιογνωμία – στήριξη στα λαϊκά στρώματα ενάντια στο πλαίσιο που έχουν επιβάλει οι συστημικές δυνάμεις πολλά χρόνια τώρα. Όχι, δηλαδή, να αναζωογονήσουμε τα παλιά σχήματα, αλλά να αλλάξουμε σελίδα.

Μια και μιλάμε για αυτοδιοίκηση, είναι σαφές ότι χώρα με μειωμένη κυριαρχία δεν μπορεί να έχει περιφέρεια και αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του λαού μας. Το σχέδιο είναι να δημιουργήσουμε, έξω από το υπάρχον πολιτικό σύστημα, μια νέα δημοκρατική, λαϊκή πλειοψηφία. Ένα πολιτικό ρεύμα αναγκαίων αλλαγών. Πολλοί από το χώρο της κεντροαριστεράς «ψάχνονται». Πεδίον δόξης λαμπρό, λοιπόν, οι αναγκαίες αλλαγές. Προϋπόθεση είναι η ριζοσπαστική αλλαγή που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει σήμερα.