Ανακοίνωση για τη διαχείριση του νερού

fragma-peirouΜε πολύ μεγάλη προσοχή και ανησυχία παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες τις συζητήσεις και διαβουλεύσεις που γίνονται μεταξύ Περιφέρειας και τοπικών αυτοδιοικητικών παραγόντων όσο και με τον αρμόδιο Υπουργό  για το ζήτημα της διαχείρισης του νερού του φράγματος Πείρου-Παραπείρου και της σύστασης του φορέα που θα αναλάβει τη διαχείρισή του.

Θέλουμε να επαναλάβουμε καταρχήν στην πάγια θέση μας, την είχαμε διακηρύξει και κατά την προεκλογική περίοδο, πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό κοινής ωφέλειας και αυτό τον χαρακτήρα του οφείλουμε να τον διαφυλάξουμε.

Ο φορέας διαχείρισης πρέπει να συσταθεί με βάση ένα θεσμικό πλαίσιο που θα αποκλείει την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή του, σε πλήρη αντίθεση με το διαφαινόμενο στόχο της σημερινής Κυβέρνησης και των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζει. Η συγκρότησή του με συμμετοχή των 3 όμορων Δήμων που έχουν σχέση με το φράγμα (Πατρέων, Δυτ. Αχαΐας και Ερυμάνθου) καθώς και της εκλεγμένης περιφερειακής αρχής Δυτ. Ελλάδας θα αποτελούσε την καλλίτερη βάση προάσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του, ταυτόχρονα με την ασφαλή υδροδότηση των τοπικών κοινωνιών και την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία.

Η δημιουργία κρατικού φορέα στον οποίο θα συμμετείχαν ιδιώτες (π.χ. τράπεζες) και για άλλοθι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα άνοιγε την πόρτα στο ΤΑΙΠΕΔ και στην ιδιωτικοποίηση. Αντιθέτως ένας αυτοδιοικητικός φορέας διαχείρισης των νερών (όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες) υποστηρίζει τη λογική ενός αποκεντρωμένου κράτους και ενισχύει τον αναπτυξιακό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκεται στο επίκεντρο της δικής μας αντίληψης.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής για τη συγχρηματοδότηση του έργου (2004GR16CPE009 του 2004) προβλέπει, μεταξύ των άλλων, για την καταβολή της τελικής πληρωμής της συνδρομής τη σύσταση και έναρξη της λειτουργίας του φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων στη λεκάνη απορροής.

Τέλος θέλουμε να ζητήσουμε από κάθε αρμόδια κρατική και αυτοδιοικητική αρχή να ενημερώσει τους πολίτες πότε θα είναι έτοιμο το σύνολο των απαιτούμενων έργων για την εξυπηρέτηση της περιοχής; Πότε, επιτέλους, το φράγμα θα λειτουργήσει ως ταμιευτήρας  νερού της ευρύτερης περιοχής που τόσο τον έχει ανάγκη. Ιδιαιτέρως για την καλοκαιρινή περίοδο  και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (βλάβες, ανάγκες πυρόσβεσης κλπ). Είναι αληθινοί οι ισχυρισμοί πολλών ειδικών ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμα;

Η διαχείριση του φράγματος και των νερών θα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις νέα αυτοδιοικητικές αρχές Α΄ και Β΄ βαθμού. Πρέπει και μπορεί να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη συσπείρωση και να πετύχουμε την καλλίτερη συνεργασία όλων εκείνων των δυνάμεων που θέλουν να προασπίσουν τα δημόσια αγαθά, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα το λαϊκό παράγοντα, τα κινήματα, τους ενεργούς πολίτες.

Εμείς θα αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Αντίσταση Πολιτών Δ. Ελλάδας
Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρόταση (ΡΑΠ) »Πάτρα, Ανθρώπινη Πόλη»
Νέα πορεία για τον Ερύμανθο
Αυτοδιοικητική Κίνηση Δυτικής Αχαΐας (ΑΚΙΔΑ)