Ρόλος περιφερειών: με θεσμικό τρόπο, δύναμη να έχει ο λαός

D70_4789aΗ τοποθέτηση του Βασίλη Χατζηλάμπρου στη γενική συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ)

Αγαπητοί συνάδελφοι, δυο κουβέντες θέλω να πω για τον προσανατολισμό που θα έπρεπε να έχει η Περιφέρεια στο σύνολό της. Άκουσα ότι είναι η ώρα να έχουμε χαρτιά και μολύβια γιατί τεχνικές είναι οι λύσεις. Ποιος έχει ασχοληθεί με διοίκηση στην Περιφέρεια και δεν έχει πει φτάνει πια με τα χαρτιά; Βουνά είναι τα χαρτιά. Έχουμε ένα μηχανισμό τεχνικό καλό, καλύτερο, λιγότερο καλό, αλλά δείχνει ότι δεν υπάρχουν πολλές φορές οι προωθητικές ιδέες. Δεν υπάρχει το περιεχόμενο εκείνο που πίσω από τα ατέλειωτα ΕΣΠΑ, τους ατέλειωτους πυλώνες, τις ατέλειωτες κατευθύνσεις, τις ατελείωτες υποσημειώσεις, που δημιουργούν και ένα ορισμένο τρόπο σκέψης ορισμένων ανθρώπων. Τους λες ο άλλος πεινάει και σου λέει πυλώνας 4 αριθμός 7-22-27.

Θέλουμε προωθητικές ιδέες στην Περιφέρεια; Και στη Βουλή και στο Κοινοβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο, παντού υπάρχει η έννοια ότι οι τεχνικοί μας είπαν, οι τεχνικοί της τρόικας και οι υπάλληλοι δεν επιτρέπουν, ο τάδε Επίτροπος δεν επιτρέπει.

Ποιο είναι το περιθώριο αυτονομίας και ανεξαρτησίας να πάρει απόφαση ένα Περιφερειακό Συμβούλιο, να στηρίξει μια κοινωνική ομάδα που βλέπει ότι δεν έχει στον ήλιο μοίρα; Πώς θα το κάνει αυτό; Εάν τα εργαλεία που έχουμε δεν το επιτρέπουν, δεν δικαιολογείται κάποιος να πει ότι είμαι αυτοδιοικητικός άνδρας δίπλα με εγγύτητα στον πολίτη;

Υπάρχει μια αίσθηση ότι η μεν πολιτική τάξη έχει μια σχετική απόσταση, όμως οι αυτοδιοικητικοί που ζυμώνονται κάθε μέρα στην πραγματικότητα, δεν επιτρέπεται να μην είναι η φωνή του πολίτη. Αυτό τους ζητιέται. Το γεγονός ότι έγιναν βήματα και στο επίπεδο μηχανισμών να μπορούν να χρηματοδοτούν, να εκτελούν έργα, να το πω έτσι, να επιβλέπουν έργα μηχανισμών.

Αλλά αυτό δεν σταματάει να έχουν πολιτικό ρόλο. Πολιτικός ρόλος δεν σημαίνει αέρας κοπανιστός. Σημαίνει σχέδιο, χαρτιά και μολύβια και αποτέλεσμα. Η Περιφέρεια μπορεί να τα συνδυάσει αυτά. Και νομίζω ότι λείπουν εκείνες οι προωθητικές ιδέες, το ψηφοδέλτιο της Ρένας Δούρου δίνει ένα τόνο ότι θέλουμε μια μεγάλη αλλαγή στην Περιφέρεια, με τον Καλλικράτη. Περιγράφει αλλαγές. Άλλα ψηφοδέλτια δεν περιγράφουν αλλαγές. Μιλάνε για μικρές βελτιώσεις το πολύ – πολύ ή ζήτημα αντίληψης του αυτοδιοικητικού άρχοντα υπό ένα καθεστώς όμως ομηρίας εθνικής και περιφερειακής, εθνικής και αυτοδιοικητικής. Αυτά συνδυάζονται.

Έγιναν τεράστιες προσπάθειες στην Δυτική Ελλάδα για να υπάρχει μια επαφή τα προϊόντα τα αγροτικά ή τα ιχθυοκομικά με τη Ρωσία. Μια απόφαση κεντρική και μάλιστα πολύ μακριά από εμάς, σήμαινε ότι σταμάτησαν αυτά όλα και ψάχνουμε να δούμε εάν υπάρχουν ψίχουλα για να καλύψουν τις ζημιές.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η σχέση και η σύνδεση της μεγάλης με τη μεσαία και τη μικρή πολιτική, είναι άμεση, είναι ταυτόχρονη και την ίδια στιγμή καλεί τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν πραγματικά να προσφέρουν να έχουν μια στάση στην πραγματικότητα ελέγχου της κεντρικής εξουσίας διαμορφώνοντας δύναμη για το λαό. Αυτό σημαίνει Περιφέρεια.

Σημαίνει με θεσμικό τρόπο δύναμη να έχει ο λαός. Και σε κάποιους δεν τους αρέσει το να παλέψουμε, να διεκδικήσουμε και το πανό και η διαδήλωση. Λέω ότι κρατηθείτε σε μια απόσταση από την ιστορία. Πώς κινήθηκε η κοινωνία; Κινήθηκε από τους λογαριασμούς των ΕΣΠΑ; Η ανθρώπινη ιστορία κινήθηκε από αυτό; Ή από ποτάμια, ιδρώτα και αίμα; Αυτά μην τα ξεχνάμε. Μην γινόμαστε κυνικοί επειδή ήρθαμε σε μια μικρή σχέση εξουσίας απέναντι σε κινήματα που έχουν δώσει ολόκληρες ιστορίες και πολύ μεγάλες μάλιστα. Σας ευχαριστώ.