Σε λάθος δρόμο η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Περιφέρεια, εκ των υστέρων και απολογητική

Για προσανατολισμό στην πολιτική κατεύθυνση ιδιωτικοποιήσεων δικτύων και δημόσιας περιουσίας, απουσίας περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ιδιωτικοποίησης του τομέα ενέργειας, που διαπνέει το πλαίσιο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη», επιχειρηματολόγησε η Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, δίνοντας αρνητική ψήφο γνωμοδότησης. Τη ΣΜΠΕ έχουν εκπονήσει τα υπουργεία Μεταφορών και Περιβάλλοντος και εισηγήθηκε ο περιφερειάρχης.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειακός σύμβουλος Αχαΐας και ειδικός αγορητής επί του θέματος, Κώστας Γαβριηλίδης, επισήμανε –μεταξύ άλλων– στην τοποθέτησή του τέσσερις βασικούς άξονες που συμπυκνώνουν τη διαφωνία και διαφορετική οπτική της παράταξης αναφορικά με το πλαίσιο της ΣΜΠΕ:

  1. Την απουσία της ΔΕΗ από τις επενδύσεις των ΑΠΕ, που συνδέεται άμεσα με την πολιτική που έχει ως στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα της ενέργειας στη χώρα.
  2. Τον προσανατολισμό της κυβέρνησης αλλά και της Περιφέρειας σε διαχείριση απορριμμάτων με τα γνωστά φαραωνικά εργοστάσια των εργολάβων, την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει σαφή στροφή στην ανακύκλωση στην πηγή, με στόχους που περιγράφονται σε πρόσφατο νόμο (4042/2012) αλλά δεν τίθενται από την παρούσα μελέτη.
  3. Την πλήρη απουσία των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις αμμοληψίες των ποταμών κατά μήκος των έργων και το μεταφορικό κόστος των διοδίων που θα κληθεί να πληρώσει πάλι ο Έλληνας πολίτης.
  4. Την επένδυση σε έργα που οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση (περιφερειακά αεροδρόμια), την ώρα που τα έργα ωφέλειας για το κοινό μένουν πίσω (σιδηρόδρομος, λιμάνι Πάτρας).