Οικοπεδοποίηση και άνευ όρων επιχειρηματικότητα σημαίνει καταστροφή

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟheader1

Εκτός ημερησίας διάταξης, μας παρουσιάστηκε ένα πόνημα 16 σελίδων χωρίς καμία τεκμηρίωση και στοιχεία, το οποίο απηχούσε τις προσωπικές απόψεις του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηλείας.
Η παράταξή μας τοποθετήθηκε στο ζήτημα διατυπώνοντας τις τεράστιες αντιρρήσεις της για την Εισήγηση επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, λίγες ημέρες αφού έληξε η δημόσια διαβούλευση κι έχοντας λιγότερο από 24 ώρες, στη διάθεσή της, πριν τη συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο. Συγκεκριμένα, ο περιφερειακός σύμβουλος της Αντίστασης Πολιτών Κωνσταντίνος Γαβριηλίδης κατά την τοποθέτησή του ανέδειξε τη σημασία των Εθνικών Πάρκων και τις επιπτώσεις που έχουν στις τοπικές οικονομίες, αφού σύμφωνα με όλες τις ευρωπαϊκές εκθέσεις οι περιοχές αυτές έχουν 7 φορές μεγαλύτερη αναλογία οφέλους ως προς το κόστος από άλλες τουριστικές περιοχές.

Η ανάπτυξη δεν είναι συνυφασμένη απαραίτητα με τη δόμηση και το τουριστικό προϊόν της Ηλείας έχει από μόνο του υψηλή αξία, αν προσθέσεις τις υπόλοιπες παραλίες και την Αρχαία Ολυμπία, για να έχει την ανάγκη επενδύσεων τύπου γκολφ, μηχανοκίνητου ναυταθλητισμού, κλπ. που αναπτύσσονται σε περιοχές που δεν έχουν κάτι το ιδιαίτερο να δείξουν. Οι αναφορές περί λαθών και παραλείψεων σε παλαιότερες μελέτες (ΕΠΜ για την  Ηλεία 2011) δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, δεν είναι αποτέλεσμα διαλόγου με φορείς διαχείρισης και δεν βασίζονται καν σε εισηγήσεις των ίδιων των αρμόδιων υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας. Και βέβαια δεν συμπεριλαμβάνονται σίγουρα σε ένα σχέδιο  με αειφόρο ανάπτυξη και υψηλού επιπέδου τουριστικό προϊόν.
Παράδειγμα των στόχων  του είδους της «προστασίας» που θέλουν για την περιοχή  και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, είναι τα σχέδια της ΕΤΑΔ για τη Λίμνη Καϊάφα που περιελάμβανε 3 αναψυκτήρια και 2 προβλήτες μηχανοκίνητου ναυταθλητισμού. Η  λογική της ανάπτυξης που ξεκίνησε με τη στρατηγική μελέτη για τους υδρογονάνθρακές και συνεχίζεται με προτάσεις για δόμηση τεράστιων εγκαταστάσεων (ενώ επιτρέπονται για παράδειγμα έως 120 κλίνες) είναι η λογική των επιχειρηματικών συμφερόντων και αυτών που κρύβονται πίσω από αυτά τα συμφέροντα και όχι η λογική των συμφερόντων της τοπικής οικονομίας και των πολιτών.
Η οικοπεδοποίηση που ουσιαστικά προτείνεται και η άνευ όρων ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στο ευαίσθητο περιβαλλοντικά οικοσύστημα του Κυπαρισσιακού, μας βρίσκει αντίθετους γιατί θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στο βωμό της υψηλής κερδοφορίας λίγων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.